FAKTA
Alfred Lothar Wegener som ble født 1. november 1880 i Berlin, var en tysk meteorolog og geofysiker, som ble verdenskjent for kontinentaldriftsteorien, forløperen for dagens platetektonikk.
Wegener ble som sagt født i Berlin. Faren var teolog og lærer ved en klosterskole i byen. Som 20-åring begynte han å studere fysikk, meteorologi og astronomi ved universitetene i Berlin, Heidelberg og Innsbruck, og tok doktorgraden ved Universitetet i Berlin i 1904, 24 år gammel.
VARMLUFTBALLONGER OG POLARFORSKNING
Selv om han var utdannet astronom, arbeidet Wegener først og fremst med det nye fagfeltet meteorologi. Han ble ansatt ved det Kongelige Preussiske Aeronautiske Observatorium ved Berlin. Sammen med broren sin drev han med flygning med varmluftballonger, og sammen satte de en rekord for opphold over bakken på 52 timer
I 1912-1913 dro Wegener på ekspedisjon til Grønland for å undersøke polarværet. Dette beskrev han selv senere som et vendepunkt i livet sitt.
Wegener på Grønland, vinteren 1912-1913
WEGENERS TEORIER
Ved Marburg skrev og utgav Wegener et 20-talls verker. Best kjent var en lærebok i meteorologi; Thermodynamik der Atmosphäre. I disse verkene la Wegener fram sine teorier om jetstrømmer. Under første verdenskrig var han reserveoffiser og tjenestegjorde under kamper i Belgia. Der formulerte han for alvor kontinentaldriftsteorien, og hans bror fikk ham til å utgi den under tittelen: Die Entstehung der Kontinente und Ozeane (Kontinentenes og havenes dannelse) i 1915, med utgivelser på engelsk i 1924 og 1929.
Wegeners kontinentaldriftsteori bygget på likheten mellom kystlinjene langs Søramerika og Afrika. Dette var han langt fra den første til å bemerke, men Wegener hadde en bred akademisk bakgrunn, og selv om han ikke hadde formell geologisk utdannelse, var han geofysiker, og trakk inn emner som paleoklimatologi og paleontologi. Wegener mente at likheten i kystlinjer skyldtes at de to kontinentene en gang hadde sittet sammen, og at en sprekk mellom dem har utvidet seg og dannet Atlanterhavet. Ved å sammenlikne kjente geologiske formasjoner og utbredelsen av fossile dyr og planter, puslet han sammen mesteparten av dagens kontinenter til et superkontinent han kalte Pangea, «Allejorden».
Alfred Wegener døde 2. eller 3. november, 1930 under en ekspedisjon på Grønland.
Oppbrytingen av Pangea, fra Wegeners Die Entstehung der Kontinente und Ozeane, utgitt i 1929
godt innlegg, husk kilder til bildene
SvarSlett